- Ook de Nederlandse wetenschap wordt in getroffen door de grote bezuinigingsoperatie van de Amerikaanse president Donald Trump in de Verenigde Staten.
- Dat blijkt uit een navraag onder ruim tweehonderd wetenschappers, door onder meer NU.nl.
- Datasets blijken plots verdwenen te zijn en belangrijke conferenties gaan niet door.
- Lees ook: Druk op diversiteit en talent in de VS biedt kansen voor Europa, volgens een serie-ondernemer die namens de EU startups helpt groeien
De grote bezuinigingsoperatie die de Amerikaanse president Donald Trump houdt bij universiteiten in de VS heeft ook zijn effect op de Nederlandse wetenschap. Datasets zijn plots verdwenen en samenwerkingen met Amerikaanse wetenschappers worden geparkeerd.
Dat blijkt uit een navraag onder 210 Nederlandse wetenschappers door NU.nl, Investico, De Groene Amsterdammer en Hoger Onderwijs Persbureau (HOP).
Een derde van de wetenschappers merkt het effect van Trumps beleid in het dagelijks werk, veertien wetenschappers zien de samenwerking met Amerikanen stilvallen en 26 zien Amerikaanse conferenties en bezoeken niet doorgaan. Ook zeggen meer dan twintig wetenschappers dat geld voor hun onderzoek (deels) is weggevallen of onzeker is geworden.
Daarnaast ziet een vijfde van de wetenschappers die de effecten merken, dat belangrijke datasets plots verdwenen zijn. Zeventien van hen stellen dat datasets of software die ze voor hun onderzoek nodig hebben plots niet meer voorhanden is. Wat het extra schrijnend maakt, is dat dit onder meer geldt bij medisch onderzoek naar hiv en infectieziektes.
Niet alleen in deze wetenschapstakken, ook in veel andere vakgebieden spelen dergelijke problemen. NU.nl meldt dat het Trump-effect zelfs in meer vakgebieden plaatsvindt dan verwacht. Zo worden ook onderzoekers in klimaatstudies, sterrenkunde en communicatiewetenschappen getroffen.
Stringent beleid Trump kan Europa ook helpen
Het stringente beleid van Trump kan ook voordelen voor Europa bieden, zei European Innovation Council-bestuurder Mali Baum afgelopen maand tegen Business Insider Nederland.
"Er is daar iets aan het veranderen", zei Baum. "Daar kun je niet omheen. Al zou slechts 5 procent van het talent van Silicon Valley de VS verlaten, dan is dat voor Europa een kans. Denk aan academici, startups en investeerders die op zoek zijn naar een alternatief."
"We hebben zoveel te bieden in Europa. We streven naar significante schaalbaarheid voor bedrijven, maar geven hier ook om het sociale aspect van het leven en om individuen. Bovendien hebben we hier universiteiten van een hoge kwaliteit, die lang niet zoveel kosten als in de VS. Als je in Europa dus een beetje slim bent en succesvol wilt zijn, kun je het hier waarschijnlijk gaan maken."